Älskar du ostkaka?

Ostkaka, antingen älskar man det, eller så tycker man inte om det alls. Men hur gammal är då ostkakan? När började man tillverka denna delikatess? Troligen fanns den redan på medeltiden, men det finns belägg för den först från 1500-talet. År 1538 dyker den nämligen upp i en latinsk-svensk ordlista. Många förknippar ostkakan med Småland, men detta bakverk har funnits och finns i andra delar av landet med. Bland annat är den från Hälsingland den som är mest känd efter den från Småland. 

En småländsk variant av ostkaka hittar du på . Småländsk ostkaka brukar i regel innehålla sötmandel och bittermandel, samt mjölk, ostlöpe, ägg, mjöl, socker och grädde.

Ostkakan har många varianter

En ostkaka som kommer från Hälsingland skiljer sig markant från den småländska ostkakan. Många gånger bakas den utan ägg och utan mandel, men den ska ha ett täcke av saffran. Klassisk småländsk ostkaka sägs ha ätits från mitten och ut, då den bakades i en kopparform.

Under ett kalas var det den högst rankade personen som skulle serveras först, oftast prästfrun. Denna person förväntades få den bästa biten, fri från kanter, så det blev då alltså mittersta biten. Idag behöver vi inte baka vår ostkaka själva om vi inte vill. Det finns många goda varianter i butikerna att köpa. Den från www.vrigstadostkaka.se, påminner om hur en ostkaka såg ut från förr. Tillverkningen sker enligt gamla traditioner men som förädlats för att bli bättre. 

Ostkakan kan du äta när du vill, oavsett högtid eller vardag!